Hva er babysvømming?

Babysvømmings viktigste mål er å styrke hele kroppen og dets utvikling. Dette gjøres i samhandling mellom barnet og deres foreldre, veiledet av instruktør. Vannet gir en unik frihet og mulighet til å gjøre bevegelser som ikke enda er mulig å gjøre på land. Når barn føres gjennom vannet med stødige og trygge hender, oppleves nærhet og trygghet både til vannet og omgivelsene. Ulike øvelser er med på å styrke muskulaturen og balansen i kroppen. Sansene skjerpes og kommunikasjonen oppøves. I og med at babysvømming foregår i grupper med andre barn og voksne, er dette også en arena for sosial stimulering og trening.

Babysvømming er lagt opp med felles øvelser og mål for hvert kurs, men med individuelle tilpasninger. Ingen mennesker er like, og vi erfarer og lærer i ulikt tempo og rytme. Dagsformen kan også variere fra gang til gang. Dette tar selvfølgelig instruktøren hensyn til.

Dykking:
En del av det å delta på babysvømming er å etterstrebe trygghet både over og under vann. For å få til dette, må barnet lære å holde pusten og svømme med hodet ned i vann. Derfor starter vi med allerede hjemme i badekaret med å helle vann over hodet/ansiktet til barnet. Denne øvelsen heter sildreøvelse. På selve kurset viderefører vi denne sildreøvelsen til å bli et lite ansiktsdykk der panne, øyne, nese og munn til barnet kommer ned i vann. Vi dykker aldri mer enn 3 dykk pr gang i starten. Gradvis venner barnet seg til rutinen og blir bevisst det å holde pusten. Først da kan barnet dykke helt under vann om det selv ønsker dette.

Instruktørens oppgave under kursene er å veilede, oppmuntre og tre støttende til ved behov. Alle instruktørene som benyttes er utdannet babysvømmeinstruktører med begynnersvømmeinstruktør kurs i bunnen. Alle må årlig testes og bestå den obligatoriske livredningsprøven.

Marthe Strædet babysvømming startet opp i 2008 og har siden da vært den største aktøren innen babysvømming i Kristiansand omegn. Vi etterstreber hele tiden å følge utviklingen innen forskning på spebarn/barn og svømming. Vi benytter utelukkende autoriserte instruktører. Vi tar foreldre og barn på alvor.

Før man går i bassenget er det viktig å forberede seg hjemme.

Har man badekar kan man fylle det til randen og la babyen bevege seg her. Ikke bruk sete i badekaret. La babyen bevege seg fritt. Rommet bør være godt oppvarmet og minst mulig av babyens våte hud bør eksponeres i luft. Dersom en selv vil gå opp i karet sammen med babyen, bør en på forhånd ha vasket seg grundig.

Temperaturen på vannet bør ligge på ca. 36 grader når disse badene starter og senkes gradvis ned mot 35 grader.
Når det gjelder måter å holde babyen på i badekar og stellebord, er disse av underordnet betydning så lenge man sørger for å gi hodet støtte og ikke låser fast babyen så mye at det i større grad hemmer bevegelsene.
I forbindelse med bading av babyen bør man la det komme litt vann i ansiktet. Det skjer best ved at man teller til tre og vannet tømmes bakfra over nakke og hode slik vannet renner over ansiktet. Bruk handa som øse mens hodet lutes forover, eller klem en våt klut over ansiktet.

Første gang på babysvømming.

Er det første gangen du skal på babysvømming? da har vi noen gode tips til deg her

Planlegg søvn og mating

Sett av god tid til besøket. Planlegg søvn og mating. En trøtt og sulten baby vil trives dårlig, også i vannet. 

Ta med ekstra håndklær

Ta med ekstra håndklær, og regn med at det kan være vått der man skal sette fra seg babyen inne i hallen. Et godt tips er å la barnet ligge i bilstolen når foreldre gjør seg klar. I vannet skal babyen ha på seg en liten badebleie eller bukse med plastinnlegg i (fås kjøpt i vanlige klesbutikker, sportsbutikker og nettbutikker),

Svømmehallmiljøet

La babyen få god tid til å venne seg til svømmehallmiljøet. God kroppskontakt er det som får den til å føle seg mest trygg. Babyen behøver ikke dusje før badet, men grundig kroppsvask er obligatorisk for alle andre. Tørk deg før du tar i babyen. Ta kontakt med instruktøren før dere går i vannet.

Hold babyen varm

Tull et stort håndkle rundt babyen med en gang den løftes ut av vannet (ta av trusa først) slik at babyen holder seg varm.

Skyll av klorvannet

Etter bading kan du skylle av barnet. Ikke bruk såpe da dette er med på å aktivere klorrester som er igjen på huden. Smør gjerne huden inne med litt olje til slutt eller ta et kveldsbad med olje i. Ikke bruk såpe til babyen.